Prof. Dr. Aziz Sancar Kimdir. Kısaca Hayatı Biyografisi

1946 yılında  Mardinin Savur'da doğan Prof. Dr. Aziz Sancar 8 kardeşten 7'incisi olarak dunyaya geldi.İlkokulu,orta okulu ve liseyi Mardin Savur'da tamamladı. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesinde eğitime baslayan Aziz Sancar; 1971 yılında mezun oldu.Üniversite hayatının ardından Amerikaya eğitim için gitti.Aziz Sancar  Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen 3 Türkten biri olma şansını yakaladı.Dallas Teksas Üniversitesi'nde doktorasını bitirdi. 1977 yılında ise Moleküler Biyoloji dalında, DNA onarımı üzerindeki doktorasını tamamlıyarak ardından Doçentlik tezi için Yale üniversitesine geçti.UNC Chapel Hill'de Biyokimya ve Biyofizik çalısmaları yaptı ve burada 1997 yılından günümüze kadar birçik başarılı çalışmaya imza attı.

Prof. Dr. Aziz Sancar çalışmaları boyunca 300 civarında bilimsel makele yazdı ve 33 kitap yayınladı.Yazdğı makalelere 12 binden fazla atıfta bulunuldu ve bu bilim alanında eşine az rastlanır bir durumdur. Prof. Dr. Aziz Sancar en büyük başarısı ise DNA alanında yaptıgı çalışmalardı. Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde "sirkadiyen saat (ritmik saat)" çalışmasıyla adını tüm dünyaya birkez daha duyurmuş oldu.

Kanser ve DNA alanında  yaptığı çalışmalarla 2015 Nobel Kimya Ödülünü almaya hak kazandı. Bu ödülü alan 2. oldu.

Prof. Dr. Aziz Sancar Türklük ve Türkiye ile alakalı yaptığı açıklamalarlada Türkiye gündeminde yer aldı. Yurt dışında eğitim ve yurt dışında bulunan Türklere ülkeleride geri dönmeleri ve çalışmalarına Türkiyede devam etmeleriyle alakalı çagrıda bulundu.
--------------------------------------------------------------------
Google aramaları: Aziz Sancar, Aziz Sancar Kimdir, Nobel ödüllü Aziz Sancar, Prof. Dr. Aziz Sancar, Aziz Sancar hayatı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder